L'Ossa d'Ordino

La representació de l’ossa d’Ordino, o també coneguda amb el títol de L'última ossa d’Ordino, és una sàtira de les relacions de poder dins la societat rural tradicional i una paròdia de l’actualitat local amb diàlegs burlescos, cançons i bromes. Una ossa s’enfronta a un grup de dallaires mandrosos amb poques ganes de treballar la terra del propietari. Durant la representació es produeixen un seguit d’embolics on hi apareixen d’altres personatges amb els seus rols específics: a part dels dallaires i l’ossa, s’hi representa l’amo de les terres, la minyona, els senyorets de ciutat visitants del lloc i els paquetaires. L'ossa finalment és caçada i morta per renéixer posteriorment i celebrar-ho amb un ball col·lectiu.

La representació es du a terme el diumenge més proper al 8 de desembre (Puríssima).

La representació també té la seva versió infantil, “El despertar de l’osseta” que s’interpreta abans de la dels adults. Aquesta representació compta amb una introducció musical creada expressament per Andreu Ferrer i que porta el mateix nom.

La festa va ser reconeguda pel Govern d’Andorra com a festa d’interès cultural i inclosa com a bé immaterial a l’Inventari del Patrimoni cultural d’Andorra l’any 2020.

Les festes de l’Os i de l’Ossa se celebren cada hivern a cinc viles dels Pirineus repartides entre Andorra (Encamp i Ordino) i França (Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans) i van ser incloses a La llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la Unesco el 29 de novembre de 2022 amb el nom de Les festes de l’os dels Pirineus.

A més, l’Associació de Cultura Popular també té com a missió organitzar actes culturals i altres esdeveniments tradicionals d’especial interès. L’entitat col·labora i promou accions conjuntes amb altres entitats socioculturals que fomentin la cultura popular, com poden ser l’Esbart Valls del Nord, els Grallers i tabalers, el Punt Jove o la Coral Casamanya, i té un conveni de col·laboració signat amb la Fundació Alas y Viento per la inclusió de la màscara de l’ossa en la col·lecció Màscares del món.