La representació de l’ossa d’Ordino, o també coneguda amb el títol de L'última ossa d’Ordino, és una sàtira de les relacions de poder dins la societat rural tradicional i una paròdia de l’actualitat local amb diàlegs burlescos, cançons i bromes. Una ossa s’enfronta a un grup de dallaires mandrosos amb poques ganes de treballar la terra del propietari. Durant la representació es produeixen un seguit d’embolics on hi apareixen d’altres personatges amb els seus rols específics: a part dels dallaires i l’ossa, s’hi representa l’amo de les terres, la minyona, els senyorets de ciutat visitants del lloc i els paquetaires. L'ossa finalment és caçada i morta per renéixer posteriorment i celebrar-ho amb un ball col·lectiu.
El col·lectiu fallaire d’Ordino es reuneix durant el mes de maig per asclar el tronc de l’arbre (el mai) que dies abans han anat a buscar al bosc. Un cop asclat es deixar assecar a l’aire lliure perquè estigui en bones condicions de cremar el dia 28 de juny. L’asclada serveix de trobada de germanor dels fallaires i significa el punt d’inici de les activitats del col·lectiu.
A les 12 h. del migdia del dia 28 de juny, es baixa el mai fins a l’aparcament del Prat de Vilella on es procedirà a la plantada.
Immediatament després de la plantada, es fa la “Dansa del Mai d’Ordino” amb la gent del poble. Es tracta d’una dansa amb música composta per Ivan Caro, interpretada pel Trio Daura i executada en primera instància per l’Esbart Valls del Nord.
A la plaça Major, ales 22:30 h. es dona inici a la cremada de falles amb la dansa “Fallaires d’Ordino” -interpretada per l’Esbart Valls del Nord-i l’exhibició dels fallaires de llum, amb el fallaire menor al capdavant, al so dels Grallers i tabalers dels CdA i la primera cremada dels nous fallaires infantils. S’inicia tot seguit un recorregut pels carrers del poble fins a l’aparcament del Prat de Vilella.
La dansa “Sota la lluna de Sorteny” de l’Esbart Valls del Nord dona pas a la segona part de la festa, que continua amb els fallaires de llum i l’encesa de la falla tradicional feta de pela de beç.
Amb la rodada de la falla tradicional, s’encén el mai i mentre aquest va cremant tots els fallaires giren les seves falles al voltant del tronc en un espectacle de foc i música espectacular.
La festa acaba amb les danses tradicionals interpretades pel Trio Daura.